Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 730. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.

 

04:19
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:25
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. február 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 4652 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5081 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség ötven embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:30
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna készen áll tárgyalni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.
Egyebek mellett megvitatták az ukrán-lengyel határon kialakult helyzetet. Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna készen áll a konzultációkra a helyzet gyors és tisztességes megoldása érdekében. Az ukrán államfő kiemelte az EU-val való kereskedelemliberalizációs rendszer folytatásának fontosságát is, mivel ez a támogatás háború idején nem kevésbé fontos, mint a fegyveres támogatás.
A lengyel kamionosok az ukrán fuvarozók korábbi korlátozásainak eltörlése, a lengyel gazdák az olcsó ukrán gabona piacszerzése miatt tiltakoznak. 

05:21
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Letartóztattak egy amerikai-orosz kettős állampolgárt

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Jekatyerinburg városában őrizetbe vettek egy 33 éves amerikai-orosz kettős állampolgárságú nőt, mert állítólag anyagilag támogatta az ukrán hadsereget. Az érintett, Ksenia Karelina, amatőr balerina, főállásban pedig egy Beverly Hills-i szálloda spa-részlegében dolgozik.
Az FSZB azt állította, hogy 2022 februárja óta "proaktívan gyűjtött be pénzeszközöket az egyik ukrán szervezet javára, a pénzt az ukrán fegyveres erők taktikai gyógyszerek, felszerelések, fegyverek és lőszerek vásárlására használta fel".
Karelina munkaadója szerint a nő a Razomnak, egy amerikai székhelyű non-profit szervezetnek gyűjtött, amelyik pelenkával és tápszerrel segíti a háború sújtotta civileket, szó sincs fegyvervásárlásról.
A hazaárulással megvádolt nő akár 20 év börtönt is kaphat.

06:08
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Egy ukrán lövedékre tízzel válaszolnak az oroszok

A Sky News egyik munkatársa Kupjanszk térségében eljutott az ukrán állásokig. Ott beszélt katonákkal a napi helyzetről. A 32. területvédelmi dandár tagjai arról számoltak be, hogy a korábban napi egyszeri-kétszeri orosz támadások megszaporodtak, most szinte naponta rohamozzák meg az állásaikat, amiket egyre nehezebben tudnak tartani.
Az egység tagjai bénító lőszerhiányról számoltak be. Azt mondták, hogy egyetlen ukrán tüzérségi lövésre nemritkán tíz orosz válasz érkezik.

06:57
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij sürgette az amerikai segélyt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy hagyja jóvá a Kijevnek nyújtandó további segélyeket, és egy csütörtökön sugárzott interjúban azt mondta, hogy ennek elmulasztása ukrán életekbe fog kerülni. A Képviselőház republikánus tagjai leállították az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros új segély jóváhagyását, Zelenszkij pedig a Fox Newsnak adott interjújában azt mondta: „Túléli Ukrajna a Kongresszus támogatása nélkül? Természetesen. De nem mindannyian”. Az ukrán vezető arra is figyelmeztetett, hogy Kijev megsegítésének ára jóval alacsonyabb, mint amennyibe kerülne a Putyinnal való későbbi szembenézés, ha sikerrel járna Ukrajnában.

07:40
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Brit páncéltörőket szállítanak

Grant Shapps brit védelmi miniszter bejelentette, hogy az Egyesült Királyság további 200 páncéltörő rakétát küld Ukrajnába. A PA Media jelentése szerint hozzátette, hogy az Egyesült Királyság - szövetségeseivel együtt - további 10 000 ukrán katonát fog kiképezni 2024 első felében.
 

08:17
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

50 új személy a szankciós listán

Az Egyesült Királyság 50, eddig nem érintett személyt vett fel Oroszország szankciós listájára. David Cameron külügyminiszter szerint „szankcióink elszakítják Putyint azoktól az erőforrásoktól, amelyekre égetően szüksége van a küzdelmes háború finanszírozásához”. A brit kormány azt állítja, hogy a szankciók célpontjai lőszereket, például rakétakilövő rendszereket, rakétákat és robbanóanyagokat szállító emberek és vállalkozások.

09:00
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

880 millió dollár a Valutaalaptól

A Nemzetközi Valutaalap és az ukrán kormány megállapodása megnyitja az utat mintegy 880 millió dollár felszabadításához. A megállapodás az ukrán tisztviselők és az IMF munkatársai közötti hatnapos varsói találkozót követően született meg Ukrajna 15,6 milliárd dolláros négyéves kiterjesztett alapprogramjának harmadik felülvizsgálatának részeként. Az IMF szerint Ukrajna előrehaladása a programban nagyjából jó úton halad, és gazdasága erőteljes növekedést, csökkenő inflációt és erősödő tartalékokat mutatott 2023-ban, bár a 2024-es kilátások továbbra is nagyon bizonytalanok.

09:45
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai szankciók

Az Egyesült Államok több száz szankciót tesz közzé pénteken, amelyek főként Vlagyimir Putyin „hadigépezetét” veszik célba – jelentette ki Victoria Nuland külügyminiszter-helyettes az ukrajnai invázió második évfordulója előtt. További szankciókat vezetnek be Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halála és a meglévő szankciók közötti hiányosságok megszüntetése miatt is.

10:47
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz dróntámadások Odessza ellen

Három civil meghalt egy orosz dróntámadásban Odesszában február 23-án hajnalban – jelentette Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója a Telegramon.

A kormányzó szerint a támadás során egy infrastrukturális létesítményt találtak el - írja a The Kyiv Independent.

11:34
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Nyolcan megsérültek Dnyiproban

Legalább nyolc ember megsérült Dnyiproban, amikor Oroszország február 23-án hajnalban Shahed drónokkal célba vette a várost – közölte Szerhij Liszak Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

12:22
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Oroszország 4 települést ágyúzott Szumiban: Bilopillia, Velyka Pysarivka, Seredyna-Buda és Svesa teleüléseket érte támadás – írja a The Kyiv Independent.

13:33
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 23 drónt semmisített meg 5 régióban

Ukrajna 31 támadó orosz drónból 23-at lelőtt február 23-án reggel. A légierő szerint a drónokat Odessza, Dnyipropetrovszk, Poltava, Mikolajiv és Harkov megyék felett lőtték le – írja a The Kyiv Independent.

14:31
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Lavrov: Ez hisztéria

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter „hisztériának” nevezte a nyugat reakcióját Alekszej Navalnij halálára, és kijelentette, hogy a nyugati országoknak nincs joguk beleavatkozni Oroszország ügyeibe.

15:01
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Heves tűz elől menekült az Ukrán sereg Avdijivkánál

Az Avdiivkától délkeletre fekvő Zenit erődhöz telepített ukrán gyalogosok azt mondják, hogy heves orosz tűz elől kellett gyalog menekülniük. Órákon át gyalogoltak egy ösvényen, ahol sok halott és sebesült katona feküdt – írja a The Kyiv Independent.

16:55
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Belgorodban

A Belgorod régiójában található Sebekinó városában dróntámadás történt – jelentette be a régió kormányzója Vjacseszlav Gladkov a Telegram csatornáján.

Gladkov szerint egy drón robbanószerkezetet dobott le egy lakóépület mellett parkoló autóra. Az eset során senki sem sérült meg.

17:39
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanás történt egy belgorodi élelmiszerboltnál

Az Ukrán Fegyveres Erők egy drónja robbanóanyagot dobott le egy élelmiszerbolt közelében a belgorodi Kozinka faluban. A robbanás betörte az üzlet ablakait és megrongálta a tetőt. A robbanás során egy autó is megrongálódott.

18:30
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanás történt Nikolajevben

Robbanás történt a dél-ukrajnai Nikolajevben – számolt be a Lenta. Sajtóértesülések szerint a robbanás február 23-án helyi idő szerint 11:00 körül történt. Később Nikolajev polgármestere, Alekszandr Szenkevics azt írta Telegramon, hogy a robbanás a városon kívül történt.

19:37
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Drónt lőttek le Kurszk régiója felett

A légvédelmi rendszerek lelőttek két ukrán drónt a kurszki régió felett – közölte a Védelmi Minisztérium.

20:28
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Gorlovkát lőtte

Gorlovkában civilek sebesültek meg, miután az ukrán fegyveres erők lőni kezdték a területet – számolt be a terület kormányzója, Ivan Prihodko.

21:57
február 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna folyamatosa támadás alatt áll

Az ukrán fegyveres erők arra panaszkodtak, hogy Oroszország megállás nélkül támad az északi katonai körzetet – számolt be egy ukrán katona a Sky Newsnak. A katona elmondása szerint minden, az ukrán fegyveres erők által kilőtt lövedékre tíz orosz lövés érkezik. „Megrohamozzák a pozícióinkat és átszakítják a szögesdrótot, hogy átjussanak” – panaszkodott a katona.