Rettenetes szörnyeket találtak

Vágólapra másolva!
Napjainkban valószínűleg a fehér cápa és a kardszárnyú delfin számít a legfélelmetesebb tengeri ragadozónak. Számtalanszor találkozunk velük a hírekben és általában nem túlságosan pozitív élmények kötnek hozzájuk; a cápatámadásoknak sok halálos áldozata van, a gyilkos bálnák pedig újabban hajókat támadnak meg. Ezek a félelmetes állatok azonban szelíd delfineknek tűnhetnek a tengerek ősi bestiái mellett.
Vágólapra másolva!

A szörnyes filmek gyakori szereplője a Megalodon. Ez a körülbelül 23-3,6 millió évvel ezelőtt élt őscápa kétségtelenül az egyik legismertebb és legfélelmetesebb állat, amely valaha létezett. A Megalodon akár 18,3 méter hosszúra is megnőhetett, 3,4 méter széles állkapcsa és 18 centiméteres fogai voltak, így minden szempontból csúcsragadozónak számított. Ennek ellenére nem a Megalodon volt az egyetlen teremtmény, amely rettegésben tartotta a világ tengereit.

Liopleurodon

Liopleurodon
Liopleurodon
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Liopleurodon egy rettenetes küllemű őshüllő volt, amely a pleziosaurusok (Plesiosauria) rendjébe tartozott. A középső és a késő jura időszak között élt, mintegy 160 millió évvel ezelőtt. Sajnos a Liopleurodon méretét gyakran eltúlozzák a televíziós dokumentumfilmekben és az internetes fórumokon, egyesek szerint az állat 24 méteresre is megnőhetett. A reálisabb becslések szerint azonban ezek az ragadozók 5-9 méter hosszúak lehettek. Ennek ellenére cseppet sem voltak veszélytelenek; nemcsak borotvaéles fogaik miatt kellett tartani tőlük, szupergyors sebességgel üldözték áldozataikat. Emellett szaglásuk is kiemelkedőnek számított, a célba vett prédának esélye sem volt elrejtőzni.

Lapozzon, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!