Vágólapra másolva!
A Manchester City a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében tizenegyesekkel esett ki a Real Madriddal szemben. Pep Guardiola csapata Madridban 3-3-as döntetlent ért el, hazai pályán 1-1-re végzett a spanyol csapat ellen, majd tizenegyesekkel kiesett. A City történelmi triplázásra készült, ugyanis tavaly megnyerte a bajnokságot, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját, ebből duplázást viszont még soha nem mutatott be egyetlen csapat sem. A sorozat specialistájával szemben nem tragédia a kiesés, nem is ezt taglaljuk ebben a cikkben, hanem azt, hogy Guardiola egyértelműen azzal a szándékkal küldte be a 112. percben Mateo Kovacicot, hogy tizenegyest rúgjon majd, de ő kihagyta, a City pedig kiesett. Az emlékezetünkben általában azok az esetek maradnak meg, amikor egy edző cserélt a büntetőkre, de nem jött be. Tényleg soha nem jönnek be ezek a cserék?

Ebben a cikkben a most a világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon és a Bajnokok Ligájában lejátszott párharcokkal foglalkozunk, azokkal, ahol tizenegyesek döntöttek. Azokat az eseteket vesszük számításba, amikor a meccs döntetlenre állt, és az edző a 110. perc után cserélt, akkor ugyanis már csak 10 perc marad a büntetőkig, a cél pedig nyilvánvaló, ha büntetőt is rúg a becserélt játékos. A számításaink a '80-as évekből indulnak, hiszen nem is olyan sokkal korábban cserélni sem lehetett, illetve tizenegyespárbajok sem voltak, hanem sok eldönthetetlen meccset újra kellett játszani.

tizenegyes
Pep Guardiola tizenegyest rúgni küldte be Mateo Kovacicot, de  a Manchester City középpályása hibázott
Fotó: Paul ELLIS / AFP

 

Az angolok és a spanyolok is ráfaragtak a világbajnokságon, Van Gaal zseniálisat húzott

A világbajnokságokon először a ’80-as években láthattunk ilyen megoldást, méghozzá a német csapattól. 1986-ban Franz Beckenbauer csapata a legjobb nyolc között Mexikó ellen végzett 0-0-ra, és a hosszabbításban sem született gól. A Császár gondolt egyet és a 116. percben beküldte Pierre Littbarskit, méghozzá az egyik védője, Norbert Eder helyére és a kölni ikon nem is hibázott a tizenegyesek során, ő lőtte az NSZK negyedik tizenegyesét, amivel véget is ért a meccs, hiszen Mexikó már kétszer hibázott.

Ezt követően sokáig nem volt hasonló eset, 2006-ban világbajnoki nyolcaddöntőben Ukrajna küldte be a 111. percben Milevszkijt, aki nem is hibázott Svájc ellen. Ő volt a második rúgó Sevcsenko után, érdekes, de az aranylabdás akkor hibázott, miközben Svájc háromból hármat kihagyott, így hamar véget ért a párbaj. 

Az angolok ugyanezen a világbajnokságon húztak egy merészet a Portugália elleni negyeddöntőben, amikor Sven-Göran Eriksson a már becserélt Aaron Lennont hozta le, és a helyére beküldte a 119. percben Jamie Carraghert tizenegyest rúgni.

A liverpooli védő végül nagyon nem lógott ki a sorból, amikor rontott, mert előtte már Lampard és Gerrard is hibázott, így Cristiano Ronaldo lőtte a négy közé Portugáliát, azon a híres meccsen, amin klubtársát, Wayne Rooney-t segített kiállíttatni.

2014-ben a hollandok szövetségi kapitánya, Louis van Gaal tett olyat, amire senki sem számított,

ő ugyanis nem mezőnyjátékost, hanem kapust cserélt. A 120 +1. percben lehozta Jasper Cillessent és beküldte a helyére Tim Krult, aki láss csodát, két büntetőt is megfogott, Hollandia pedig kiejtette Costa Ricát és a legjobb négy közé jutott. A következő körben Argentína ellen nem volt csere kapusposzton, Cillessen nem is tudott fogni egy lövést sem a tizenegyespárbajban, 0-0 után Messiék jutottak a fináléba.

Louis Van Gaal zseniálisat húzott Costa Rica ellen
Fotó: IBRAHIM YAKUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)

2018-ban megtört az angolok átka, amikor a Kolumbia elleni, 1-1-re végződött nyolcaddöntő végén küldte be Gareth Southgate Marcus Rashfordot a 113. percben. A manchesteriek csatára nem hibázott a tizenegyesek során, Anglia pedig továbbjutott. 

Másfél évvel ezelőtt Katarban nagyot taktikázott mindkét edző a Marokkó-Spanyolország-nyolcaddöntőben.

Walid Regragui Badr Benount küldte be a 120. percben, míg Luis Enrique Pablo Sarabiában bízott annyira, hogy a 118. percben pályára küldte 0-0-s állásnál, de a párbajban mindketten hibáztak. Sarabia harmadmagával, míg az afrikaiaknál csak Benoun rontott, így mehettek a legjobb nyolc közé.

Ugyanezen a világbajnokságon Zlatko Dalic a negyeddöntőben küldte be a horvát-brazil meccsen a 114. percben Mislav Orsicot, aki belőtte a maga tizenegyest és óriási meglepetésre az európai csapat kiejtette az ötszörös világbajnokot. 

A világbajnoki döntő is hozott egy csodacserét, méghozzá a világbajnok edző, Lionel Scaloni küldte be a 120+1- percben Paulo Dybalát,

így semmi más célja nem lehetett, csak az, hogy az AS Roma focistája lője be a tizenegyesét. Dybala elvégezte a feladatot, Messi pedig a csúcsra jutott, Argentína pedig másodszor lett világbajnok története során.

Fotó: Paulo Dybala "csak" tizenegyest rúgni állt be a vb-döntőben
Fotó: by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Ha Louis van Gaal kapuscseréjét is idevesszük, akkor a világbajnokságok történetében hatszor jött be a csodacsere és csak háromszor nem.

 

Az Európa-bajnokságokon az angolok bukták a legnagyobbat

Az Európa-bajnokságok történetében először a dánok próbálkoztak a csodacserével, 1984-ben a spanyolok ellen. A dánok német edzője, Sepp Piontek küldte be Kenneth Bryllét a 113. percben, a cél pedig itt is egyértelmű volt, ugyanis a söprögetőjét, Morten Olsent áldozta be. Brylle elsőként lőhetett és nem is hibázott. A kiélezett párbaj csak az ötödik körben dőlt el, de a spanyolok örülhettek, ők jutottak a döntőbe.

Máig az egyik legemlékezetesebb tizenegyespárbajt hozta az 1996-os Európa-bajnokságon az elődöntő, amikor a házigazda angolok a németekkel találkoztak. A meccs 1-1-gyel végződött, ahogy a hosszabbítás is, ugyanis a két gól már az első 20 percben megszületett, így jöhettek a tizenegyesek. A hosszabbításban Berti Vogts a 118. percben beküldte Thomas Strunzot, aki a németek második rúgója lett és nem hibázott. A Puhl Sándor által vezetett meccsen a túloldalon Terry Venables egyet sem cserélt egész meccsen, pedig alaposan kihajtották magukat az angolok. 

A bűnbak végül a jelenlegi szövetségi kapitány, Gareth Southgate lett, aki a hatodik körben hibázott.

Football, firo: 26.06.1996 European Football Championship Euro Euro 1996 semi-finals, knockout phase, semi finals, archive photo, archive pictures Germany - England 6: 5 in, after penalty shootout
A németek örülhettek az angolok elleni thriller végén
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit

A 2016-os Európa-bajokságon a negyeddöntőben találkozott a német és az olasz válogatott. A meccs 1-1-re végződött, a hosszabbításban viszont a németek nyerték a tizenegyespárbajt. Az olaszoknál Antonio Conte a 120+1. percben küldte be Simone Zazát, aki a második olasz ítéletvégrehajtó volt, de hibázott, az olaszok pedig kiestek.  Azt azért el kell mondani, hogy rajta kívül Graziano Pellé, Bonucci és Darmian is hibázott, a túloldalon pedig Özil, Müller és Schweinsteiger is rontott, végül kilenc sorozat döntött csak.

Simone Zaza beállítása nagyon nem jött be
Fotó: PATRIK STOLLARZ / AFP

A 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnokságon röpködtek a csodacserék, ami talán annak is köszönhető, hogy a koronavírus miatt halasztott tornán ugye ötöt lehetett cserélni. A Svájc elleni nyolcaddöntőben a világbajnok franciáknál Didier Deschamps a 111. percben küldte be Marcus Thuramot, aki biztos lábbal lőtt be a tizenegyesét, de Mbappé hibázott az utolsó körben, így meglepetésre Svájc jutott tovább.

A következő körben, a spanyolok elleni 1-1-es meccs hosszabbítása után Svájc már nem volt ennyire magabiztos, négyből három játékos is rontott a tizenegyesek során, de a túloldalon Luis Enrique ezúttal is beküldött egy lövőt a 119. percben. Ezúttal a Manchester City amúgy biztoslábú játékosa, Rodri állt be, de hibázott a második körben. Komolyabb következménye végül nem lett, mert a svájciak szinte minden elrontottak.

A legutolsó nagy sztori is a angolok nevéhez fűződik, ugyanis a 2021-es Eb-döntő is tizenegyesekkel ér véget. Az olaszok elleni 1-1 után a hosszabbítás sem hozott gólokat, így Gareth Southgate gondolt egy merészet, két játékost is hidegen hozott be a padról, csak azért, hogy tizenegyest rúgjanak. 

Marcus Rashford és Jadon Sancho is a 120. percben álltak be és hiába kezdtek jól az angolok, Kane és Maguire jó tizenegyesi után sorrendben Rashford, Sancho és Saka is hibázott,

így az olaszoknál az is belefért, hogy Belotti és Jorginho is rontott. Az ebben már rutinos Southgate vigasztalhatta a csalódott focistákat, de a népharag ellen tehetetlen volt, mindhárom focistának rasszista támadásokat kellett elviselnie.

Gareth Southgate Jadon Sanchót és Marcus Rashfordot is tizenegyest rúgni küldte be az Eb-döntőben, de mindketten kihagyták a tizenegyesüket
Fotó: Laurence Griffiths / POOL / AFP

Az Európa-bajnokságokon háromszor vált be a csodacsere, négyszer pedig nem.

 

Mourinho és Guardiola is eltaktikázta magát, Sir Alex Ferguson nem

Lássuk, hogy szerepeltek a csodacserék a BEK-ben, illetve a BL-ben tizenegyespárbaj alatt.

A kritériumoknak ugyan pontosan nem felel meg, de egy említést ér Sir Alex Ferguson húzása a BEK első körében még 1984-ből, amikor a skót legenda még az Aberdeen edzője volt. Sir Alex a 101. percben küldte be Ian Porteoust, aki a 2-1-es, berlini Dynamo elleni vereség után vele lövette az első tizenegyest, a csatár pedig nem is hibázott, de az Aberdeen végül kiesett.

1986-ban a Steaua máig emlékezetes meccsen verte a BEK-döntőben a Barcelonát. A gól nélküli rendes játékidő után a hosszabbításban, a 110. percben küldte pályára Terry Venables Pichi Alonsót,

de ő sem tudott mit kezdeni Jenei Imre csodakapusával, Helmut Duckadammal, aki mindent védett, a román csapat pedig óriási meglepetésre BEK-győztes lett.

1988-ban a PSV és a Benfica játszotta a BEK-döntőt Stuttgartban és az a meccs is 0-0-ra végződött.  A portugálok a 112. percben küldték be a pályára Redouane Hajryt, a marokkói pedig a Benfica harmadik rúgója volt, de nem hibázott, ahogy az első 11 játékos közül senki. Végül Veloso lett a negatív hős, akinek a lövését védte Hans van Breukelen.

1990-ben a nyolcaddöntőben találkozott egymással a Malmö és a Dynamo Dresden. Az első meccshez hasonlóan a második is 1-1 lett, így jöhetett a hosszabbítás, ahol a 119. percben a németek edzője, Reinhard Häfner tudta, hogy bízhat Mario Kernben, aki nem hibázott a büntetőpárbajban, ellentétben az első svéd játékossal, Torbjörn Perssonnal, így a németek jutottak tovább.

2007-ben José Mourinho taktikázta el a Chelsea továbbjutását, amikor a Liverpool elleni BL-elődöntőben a londoni 1-0 után Liverpoolban kapott ki 1-0-ra a csapatával, így hosszabbítás döntött a meccsen.  A Special One a hosszabbításban lekapta a zongoracipelő Claude Makélélét, hiszen ő biztosan nem lőtt volna tizenegyest, és a 118. percben beküldte a helyére Geremit. A kameruni elhibázta a tizenegyesét, ahogy az első körben Arjen Robben is, így Rafa Benítez csapata jutott végül tovább.

74029877
2007-ben mindenki BL-döntőbe várta a Chelsea-t
Fotó: CARL DE SOUZA / AFP

Egy évvel később a Porto és a Schalke találkozott a BL nyolcaddöntőjében, és mivel mindkét meccsen 1-0-s hazai siker született, hosszabbítás, majd tizenegyesek döntöttek. Azt nagyon nem kell magyarázni, hogy a németek edzője, Mirko Slomka miért küldte be a 111. percben Ivan Rakiticet, aki természetesen nem hibázott, a gelsenkircheni csapat pedig tovább is jutott.

Ugyanebben az évben a Manchester United és a Chelsea találkozott a döntőben Moszkvában. Egyik oldalon Alex Fergusonnal, a másikon Avram Granttal. Az 1-1-es meccs elment a hosszabbításig, de az esős döntőn nem akarták a véletlenre bízni a tizenegyeseket az edzők. Ferguson és Grant is beküldött egy-egy brazilt, így Anderson és Belletti is a 120+4. percben állt be.

Mindkét húzás bejött, a brazilok nem hibáztak, nem úgy, mint Cristiano Ronaldo, John Terry és Nicolas Anelka, így végül a manchesteriek örülhettek.

2009-ben az AS Roma és az Arsenal futottak össze a BL-ben a legjobb 16 között, ahol csak tizenegyespárbaj döntött a két csapat között. A szezon végén visszavonult, ma már a török válogatott szövetségi kapitányaként dolgozó veterán Vincenzo Montellát a 120+1. percben hozta be Luciano Spalletti tizenegyest rúgni. Montella nem hibázott, de csapata kiesett a nyolc körig tartó, maratoni büntetőpárbaj után.

A 2016-os nyolcaddöntőben jött el a rossz csere iskolapéldája,

amikor a PSV az Atlético Madrid otthonában harcolta ki a hosszabbítás lehetőségét. A két meccsen egyetlen gól sem született, a tizenegyesek előtt pedig a 118. percben Phillip Cocu beküldte Luciano Narsinghot Luuk de Jong helyére. A tizenegyesek során 14 hibátlan rúgás után érkezett Narsingh, aki természetesen hibázott, jött a kihagyott tizenegyes, így Juanfran továbblőhette az Atléticót.

Hosszú szünet után a mostani BL-szezonban voltak újra büntetőpárbajok, és kettő is utolsó perces cserékkel „kezdődött”. Az Atlético és az Inter nyolcaddöntőjén Simone Inzaghi Davy Klaassent küldte be a 111. percben, de ő, Alexis Sánchez és Lauaro Martínez is hibázott, így a spanyolok mentek tovább. A negyeddöntőben pedig a már fentebb említett Guardiola hozta be Kovacicot a 112. percben, aki szintén rontott, ráadásul Kevin De Bruyne helyére jött be, aki pályafutása alatt tizenegy tizenegyesből kettőt rontott el.

 

Érdekes, de csak ezzel az utolsó, rossz sorozattal alakult ki a BL mérlege, ami szerint hat csodacsere is bevált, de ötször rosszul döntöttek az edzők. Az összesített mérleg pedig azt mutatja, hogy a világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon és a Bajnokok Ligájában 15 alkalommal jól, 12-szer rosszul döntöttek az edzők, amikor a 110. perc után becseréltek egy olyan játékost, aki végül érintettje lett a tizenegyespárbajnak.