A gyorséttermi étel nem babának való

Vágólapra másolva!
Nem alkalmas csecsemők táplálására a gyorséttermi menü. Ennek ellenére tízből nyolc védőnő azt tapasztalta Angliában, hogy a szülők nem megfelelő módon választják le és szoktatják át a szilárd táplálékra gyermekeiket, és gyakran adnak az egészen piciknek hamburgert és más, számukra káros ételféleséget.
Vágólapra másolva!

Néhány anya arra hivatkozott, hogy azt mondták neki, nyugodtan turnixolja össze a hamburgert vagy a készételeket, vagy bármit, amit a felnőttek esznek. A védőnők jelentéseikben beszámoltak róla, hogy számos esetben adtak a szülők otthon főzött étel helyett gyereküknek sült csirkét, hamburgert, kínai gyorsételeket. Előfordultak egészen extrém esetek is, egy nyolchetes babának chipset adtak, egy másik csecsemőt kórházba kellett szállítani miután túl magas sótartalmú instant szósszal etették.

A gyorséttermi ételek magas só- és zsírtartalma az elhízás mellett súlyosabb egészségkárosító következménnyel is járhat. A megkérdezett védőnőket az is aggasztotta, hogy a köztudatban nem létezik a gyermekételek külön fogalma, csak az agresszíven reklámozott termékek jutnak el a fogyasztókhoz, így nem meglepő, ha babapiskóta helyett chipsen kénytelenek a csöppségek fogínyüket erősíteni.
A kisgyerekek lecsillapítására rendszeresen használnak az anyák édességeket. Még mindig általánosan elfogadott nézet, hogy a gyerekek elkényeztetése helyénvaló, így már akkor cukrozott ételeket adnak a gyerekeknek, amikor még nem érték el azt a kort, hogy szilárd táplálékot fogyasszanak. Ha az anyák megpróbálják is egészségesebben táplálni gyermeküket, próbálkozásukat a helytelenül címkézett csomagolások aláássák: a 98%-ban zsírmentesnek reklámozott készételnél gyakran csak a magas sótartalmat próbálják leplezni a gyártók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!