Bizalmatlansági indítvány: megbuktatnák a francia kormányt

pension welfare politics government demonstration TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION
Demonstrators clash with police riot during a demonstration after the French government pushed a pensions reform through parliament without a vote, using the article 49.3 of the constitution, in Nantes, western France, on March 16, 2023. - The French president on March 16 rammed a controversial pension reform through parliament without a vote, deploying a rarely used constitutional power that risks inflaming protests. The move was an admission that his government lacked a majority in the National Assembly to pass the legislation to raise the retirement age from 62 to 64. (Photo by LOIC VENANCE / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaországban két bizalmatlansági indítványt nyújtottak be az ellenzéki pártok a kormány ellen pénteken a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően, miközben az elmúlt hetek utcai tiltakozásai is folytatódnak.
Vágólapra másolva!

Az első többpárti bizalmatlansági indítványt a Nemzetgyűlés legkisebb frakciója, a centrista és korábbi kormánypárti képviselőkből álló független LIOT csoport kezdeményezte, és öt ellenzéki, elsősorban baloldali frakció 91 képviselője írta alá.

Elszabadult a káosz Franciaországban Forrás: AFP/Loic Venance

Nem sokkal később a jobboldali Nemzeti Tömörülés is bejelentette, hogy Marine Le Pen frakcióvezető és 87 kollégája benyújtotta a saját indítványát.

Mindkét javaslatról hétfőn szavaz a Nemzetgyűlés, de miután a jobbközép Köztársaságiak jelezték, hogy egyik indítványt sem szavazzák meg, nagyon kicsi az esélye annak, hogy Élisabeth Borne kormánya megbukik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!