Hatalmas hamis bérletbizniszbe kezdett két budapesti férfi, több tízezer darabot adtak el

Vágólapra másolva!
Két férfi elhatározta, hogy hamisított bérletekkel fog meggazdagodni. Ezért rengeteg automatából vettek kedvezményes bérleteket, amikről vegyszerekkel leszedték az eredeti adatokat és új, hamis bérleteket nyomtattak rájuk. Emellett számlákat is hamisítottak. A két férfi több mint tízezer érvénytelen bérletet adott el.
Vágólapra másolva!

Egy 50 és 47 éves férfi 2020-ban úgy döntött, hogy havi Budapest-bérleteket fognak hamisítani, és azokat eladják. A csalók kihasználták, hogy a jegy- és bérlet-automaták mindent hőpapírra nyomtat, köztük a számlákat is. Ráadásul az ÁFA-s számla mérete megegyezik a bérletével. A hőpapírról a festékréteg bizonyos vegyszerekkel könnyen eltávolítható. Ezért a két férfi több automatából, legtöbbször az Újpest-Központ M3-mas metró aluljárójában, a Lehel téren ,a Gyöngyösi úton és a Nyugati pályaudvarnál tömegesével vettek kedvezményes jegyeket, majd mindegyikhez egyesével igényeltek ÁFA-s számlákat, amikhez nem létező adatokat használtak. 

A csalók több mint 10 ezer darab számlához jutottak hozzá, amiket vegyszerrel és nyomtatással meghamisítottak. 

Ezután a hamis bérleteket árulni kezdték, az eredeti áruk töredékéért, mindössze 5.500-6000 forintért adtak el havi Budapest-bérleteket, amelyekről a vevők tudták, hogy érvénytelenek, mégis megvették azokat. 

A rendőrség 2021 augusztusában elfogta a csalókat és tőlük számítógépet, nyomtatót, szkennert, hamis bérleteket és vegyszereket foglaltak le. 

Az ügyben összesen 6 férfit vádolnak, akik saját részre is vásároltak, majd ők is adtak el másoknak az érvénytelen jegyekből. Az ügyészség a vásárlókat megrótta és velük szemben feltételesen felfüggesztette az eljárást. 

A Budapesti IV. és XV. kerületi ügyészség az ügyben résztvevőket üzletszerűen elkövetett csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja. A két férfivel és 3 ismerősükkel szemben felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést javasol az ügyészség. A többiekkel szemben pedig közmunkát és pótbüntetés kiszabását javasolja az ügyészség. 

Egy férfi Budapesten idén január végén kezdte meg ámokfutását a fővárosban, ugyanis akkor a budapesti szemeretelepi vasútállomáson felfeszített egy jegykiadó automatát. A férfi úgy gondolta, majd ennek a kifosztásából fog meggazdagodni, azonban nem volt szerencséje, ugyanis az automatában nem volt sok pénz. Ezért az automata egyik részét, a bankjegykezelő szekrényt magával vitte, amivel közel 10 millió forintos kárt okozott a fővárosnak. Az első rongálást követő hetekben még négy hasonló lopás történt Budapest közeli településeken, ahol egy esetben csak megrongálta az automatát, míg kétszer csak előkészült a lopáshoz, viszont nem tudta befejezni az automata kifosztását.