Az ultrafeldolgozott élelmiszerek előállítása számos ipari folyamaton megy keresztül, és jellemzően olyan adalékanyagokat tartalmaznak, mint a színezékek, emulgeálószerek és aromák. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak például a csomagolt pékáruk, rágcsálnivalók, szénsavas italok, cukrozott gabonapelyhek, valamint az azonnal fogyasztható vagy szimpla melegítéssel elkészíthető termékek. Ezek az élelmiszerek gyakran magas hozzáadott cukor-, zsír- és sótartalommal rendelkeznek, miközben vitamin- és rosttartalmuk alacsony.
Egyes fejlett országokban a napi teljes energiabevitel mintegy 58 százaléka ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származik.
Ugyanakkor nemcsak a gazdagabb régiókat érinti a probléma, számos alacsony és közepes jövedelmű országban is jelentősen emelkedett az ultrafeldolgozott élelmiszerek népszerűsége.
Óriási volumenű tanulmány mutat rá az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeire
A BMJ folyóiratban közzétett eredmények azt sugallják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend számos szervrendszerre káros lehet. Eredményeik fényében a kutatók azonnali intézkedéseket szorgalmaznak annak érdekében, hogy csökkentsék ezeknek a termékeknek az elfogadottságát, és hogy jobban megértsük azokat a mechanizmusokat, amelyek révén az ultrafeldolgozott élelmiszerek károsítják testünket.
A friss kutatás során a szakértők 14 olyan tanulmányt tekintettek át, amelyek az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel foglalkoztak, és az elmúlt három évben jelentek meg. E főleg kérdőíveken, személyes beszámolókon alapuló publikációk összesen 10 millió önkéntest vizsgáltak. A tanulmányok mindegyike arra a következtetésre jutott, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az egészségkárosodások között szoros kapcsolat áll fenn.
Borzasztó statisztikák
A kapott bizonyítékok a szakértők szerint meggyőzőek; az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása mintegy 50 százalékkal emelete a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozás kockázatát. Emellett 48–53 százalékkal nőtt a mentális zavarok kialakulásának esélye, a kettes típusú cukorbetegség előfordulása pedig 12 százalékkal emelkedett. Erős bizonyítékok vannak arra is, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek 21 százalékkal növelik a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázatát, valamint a diabétesz és az elhízás esélyét. Az ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyasztók jelentős aránya alvászavarokra is panaszkodott (22 százalék).
Korlátozottak viszont azok a bizonyítékok, amelyek az asztmát, egyes ráktípusokat, emésztőrendszeri és kardiometabolikus betegségeket kötik össze az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel.
Összességében 32 egészségügyi paraméter romlását mutatták ki a szakemberek az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával összefüggésben.
A kutatók azonnali közegészségügyi intézkedéseket sürgetnek az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának minimalizálása, és a lakosság egészségének javítása érdekében.