Ropogós karamellréteg alatt selymes vaníliakrém – ez a crème brûlée, ami az elmúlt évtizedekben szinte minden hazai étterem desszertkínálatában megjelent. Azt, hogy ki készített először crème brûlée-t, homály fedi. A desszertet emlegetik Trinity Cream vagy Cambridge-i égetett krém néven, de a katalánok is maguknak érzik ezt az édességet. No és persze a franciák, ahol az első írásos recept egy 1691-es szakácskönyvben található…
Azt azonban szinte biztosra vehetjük, hogy világhódító útjára az 1980-as években indult el a Le Cirque nevű New York-i-i étteremből – amiért örökké hálás lesz az utókor.
A crème brûlée elkészítéséhez nincs szükség sok hozzávalóra.
Íme, az alaprecept 4 (vagy 6 kisebb) adaghoz!
Hozzávalók:
Elkészítése:
Ettől pedig még finomabb lesz…
A titok nem más, mint egy plusz tojásfehérje a krémhez. A tojásfehérje sokoldalú sütési alapanyag, és recepttől függően egyedi módon javíthatja a végterméket. A krémkészítés során a tojásfehérjét is felmelegítjük a sárgákkal együtt, ami keményítőszerré alakul, és feszesebbé, teltebbé teszi a krémet.
Amikor legközelebb kipróbáljuk ezt a trükköt, használjunk négy tojássárgáját és 1 egész tojást, és minden másban kövessük az elkészítési módot. A végeredmény önmagáért beszél majd.
Ha további konyhai praktikákra is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!