Kalandvágyó diplomásokat csábítana Törökországba Erdogan

Vágólapra másolva!
Törökország a gyönyörű látnivalói mellett a nyugati országokhoz hasonló pénzügyi és banki rendszerrel rendelkezik, ezért egyre több digitális nomád tűzte ki úti célul magának az Anatóliai-félszigetet. A török állam ezért úgy döntött, egy digitális nomád vízummal segíti a helyhez nem kötött, diplomás munkavállalókat.
Vágólapra másolva!

Ha elég szerencsés valaki ahhoz, hogy bárhonnan végezheti a munkáját - ha csupán egy laptopra és internetre van szükség - akkor annak újabb ajtók nyílnak meg, ugyanis Törökország nemrégiben elindította az úgynevezett digitális nomád vízumot. Sőt egyes vélemények szerint az ország egyenesen a digitális nomádok mekkájává válhat, köszönhetően a baráti áraknak, a hihetetlenül sokféle természeti adottságnak, és a sokszínű kultúrának egyaránt. Törökországban ahogy a kontinensek találkozása is szimbolizálja, csodásan elegyedik az európai és a közel-keleti kultúra. 

Isztambul
A török főváros, Isztambul. Fotó: Unplash

Mint minden vízum esetében itt is meg kell felelni egy bizonyos követelményrendszernek. Fontos, hogy kizárólag, diplomával rendelkező, 25-55 év közötti felnőttek igényelhetik a digitális nomád vízumot.

A következő országok állampolgárai vehetik igénybe: Franciaország, Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Írország, Dánia, Görögország, Horvátország, Spanyolország, Portugália, Ausztria, Finnország, Svédország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Bulgária, Románia, Norvégia, Izland, Liechtenstein, Egyesült Királyság, Svájc, USA, Kanada, Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország.

Hőlégballonok Törökországban
Hőlégballonok a mesés Kappadókia felett. Fotó: Unplash

A turizmus.com szerint a regisztrációt követően a következő dokumentumokat kell feltölteni:

  • a Törökországba való megérkezéstől számított legalább hat hónapig érvényes úti okmány/útlevél;
  • felsőoktatásban szerzett diploma vagy diplomahelyettesítő dokumentum;
  • hivatalos irat, amely igazolja, hogy a kérelmező digitális nomádként dolgozik (szerződés, abban az esetben, ha egy vállalatnak dolgozik, kivéve a törökországi vállalatokat, vagy munkaszerződés a kérelmező és a vállalat között, abban az esetben, ha a munkavállaló önálló vállalkozóként tevékenykedik, kivéve a törökországi vállalatokat;
  • biometrikus fénykép;
  • olyan dokumentum, amely igazolja, hogy a kérelmező rendelkezik havi egy millió forintnak megfelelő nettó jövedelemmel. Ami 3000 dollárt jelent havonta (nagyjából 2800 euró) vagy évi 36 000 USD.

A digitális nomád vízum a távmunkában dolgozók számára lehetővé teszi, hogy hat hónaptól számítva akár egy évig is maradhassanak, hogy magukba szívják Törökország varázsát. Ha pedig képtelenek vagyunk ezzel a gyönyörű országgal betelni, néhányszor megújíthatjuk a már korábban igényelt vízumot. 

Ha pedig minden követelménynek megfeleltünk, minden dokumentumot beszereztünk, akkor a Török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium által fenntartott honlapra érdemes látogatni, ugyanis az igénylési folyamat a felhasználóbarát weboldallal lényegesen egyszerűbbé válik. Itt ellenőrizhetjük a kritériumokat, és kitölthetjük a jelentkezési űrlapot is. Ha a jelentkezést elfogadják, akkor az új digitális nomád azonosító igazolványt el kell vinnünk a legközelebbi török ​​konzulátusra vagy vízumközpontba.

A honlap emellett népszerűsíti az olyan úti célokat, amik megfelelőek lehetnek a távmunkások számára, így például találhatunk információkat Isztambulról, Dalamanról és Izmirről – írja az Euronews.