Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 38. fordulójában a címvédő és listavezető Manchester City 3-1-re legyőzte a West Ham United csapatát az Etihad Stadionban, ezzel Pep Guardiola együttese történelmet írt, ugyanis sorozatban negyedszer nyerte meg a Premier League-et, amire korábban még egy csapat sem volt képes.

Az öt európai top bajnokság közül egyedül az angol volt az, ahol még az utolsó fordulóban sem lehetett tudni, hogy melyik csapat lesz a bajnok. A címvédő Manchester City volt kedvező helyzetben, hiszen Pep Guardiola együttese két ponttal előzte meg a második Arsenalt, a City ráadásul azt a West Ham Unitedot fogadta az Etihad Stadionban, amely a legutóbbi hét meccséből csak egyet tudott megnyerni. 

Fulham FC v Manchester City - Premier League
Papíron könnyű meccs várt a címvédőre
Fotó: NurPhoto via AFP

A második Arsenalra valamivel nehezebb feladat várt, az észak-londoni csapat azt az Everton fogadta az Emirates Stadionban, amely a legutóbbi nyolc meccséből csak egyet veszített el. Persze, a találkozó a liverpooli együttesnek teljesen tét nélküli volt, így az Arsenalnak kötelező volt a győzelem. A három pont viszont csak akkor ért volna bajnoki címet az Ágyúsoknak, ha a Manchester City botlik a West Ham United ellen. 

Extrém esetben hozhatott volna drámai végjátékot az utolsó forduló, de ehhez az kellett volna, hogy a West Ham United valami extrát mutasson a City otthonában, erre azonban nagyon kevés volt az esély, már csak azért is, mert a Kalapácsosok legutóbb kilenc évvel ezelőtt tudtak győzni bajnoki meccsen az Etihad Stadionban, azóta sorozatban nyolcszor kaptak ki Manchesterben.

Az esélyek a Manchester City mellett szólnak, így a Premier League-trófeát az Etihad Stadionba szállítják majd. A díjátadón viszont nem vesz rést Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója, helyette az elnök, Alison Brittain lesz ott a találkozón és a várható ünnepi ceremónián. Masters azért döntött így, hogy elkerülje azt a forgatókönyvet, hogy ismét neki kelljen átadnia a Manchester Citynek a trófeát, miközben azzal vádolják a klubot, hogy 115 pontban megsértette a liga pénzügyi fair play-szabályzatát. 

A manchesteri szurkolók történelmi estére készültek
Fotó: AFP

A Premier League-éra alatt ez volt a tizedik alkalom, amikor a bajnoki cím a szezon utolsó napján dőlt el. Érdekesség, hogy a legutóbbi kilenc esetben mindig az a csapat lett a bajnok, aki listavezetőként kezdte a játéknapot. 

Hogy a vasárnap esti végjáték ne legyen drámai, arról a Manchester City gondoskodott, ugyanis Pep Guardiola együttese már a második percben megszerezte a vezetést a West Ham ellen, amikor az év játékosának megválasztott Phil Foden 18 méterről hatalmas gólt rúgott a jobb felső sarokba. 

Fodennek ez volt a hatodik gólja, amit a tizenhatoson kívülről lőtt. Ennyit még soha egy Manchester City-játékos sem lőtt egy Premier League-szezonban.

A Manchester City vezetőgólja ellenére az észak-londoni Emirates Stadionban remek volt a hangulat, az Arsenal pedig egykapuzott az Everton ellen és több nagy ziccert is kihagyott. 

A 18. percben úgy tűnt, végleg eldőlt a bajnoki cím sorsa, ugyanis Phil Foden ismét megvillant Manchesterben. A belga válogatott Jeremy Doku kapott egy indítást a bal szélen, középre centerezett, az érkező Foden pedig 12 méterről a kapu bal oldalába lőtt. 

Phil Foden 19 gólt lőtt és nyolc gólpasszt adott az idei PL-szezonban
Fotó: AFP

A folytatásban már az Arsenal meccsén is érződött, hogy ebből nem lesz bajnoki cím. Az észak-londoni csapat játékosai mentek előre, de hiányzott belőlük az átütőerő, a 32. percben pedig kis híján vezetést is szerzett az Everton. Az angol válogatott Dominic Calvert-Lewin került helyzetbe, de a 12 méteres lövése a jobb kapufán csattant. 

A 40. percben aztán megvalósult a legrosszabb forgatókönyv, amit az Arsenal-szurkolók el tudtak képzelni, ugyanis az Everton megszerezte a vezetést az Emirates Stadionban. 

Idrissa Gueye, az liverpooli csapat szenegáli középpályása végzett el egy szabadrúgást 19 méterről, a lövése irányt változtatott a sorfalban felugró Declan Rice fején, ez pedig teljesen becsapta David Rayát, az Arsenal aranykesztyűs kapusát, akinek esélye sem volt a hárításra. 

A bekapott gól azonban nem fogta meg az Arsenalt, amely négy percen belül egyenlíteni tudott. Egy szép támadás végén a csapatkapitánya, a norvég Martin Ødegaard készítette vissza a labdát az alapvonalról, az érkező Tomijaszu Takehiro pedig 13 méterről a jobb alsó sarokba helyezett. 

A bekapott gól után gyorsan visszajött a meccsbe az Arsenal
Fotó: AFP

A japán védő gólja után felrobbant az Emirates Stadion, azonban ez nem csak az egyenlítésnek szólt, hanem annak is, hogy a másik pályán a West Ham United visszajött a meccsbe a City ellen. Egy szöglet után a ghánai válogatott Mohammed Kudus harcolt meg a labdáért, felpörgette magának, majd nyolc méterről védhetetlen gólt ollózott a léc alá. 

A fordulás után az Arsenal beszorította az Evertont és ment előre a fordításért, míg a másik pályán a Manchester City is sorra alakította ki a helyzeteket a West Ham ellen, az 59. percben pedig ismét kétgólos előnybe került Guardiola csapata. Ezúttal a kétgólos Foden készített le egy labdát Rodrinak, a spanyol válogatott középpályás pedig 17 méterről a bal alsó sarokba helyezett. 

A spanyol válogatott Rodri a nyolcadik gólját lőtte a szezonban
Fotó: AFP

A 67. percben centik választották el az Arsenalt a fordítástól. A brazil válogatott Gabriel Martinelli jobbról benyesett labdájára Kai Havertz érkezett a hosszún, de a német támadó ötméteres fejese a keresztlécen csattant.

 A folytatásban a Manchester City már kontrollálta a West Ham United elleni meccset, így az Arsenalnak minden esélyes elszállt a bajnoki címre, ennek ellenére az észak-londoni csapat becsületből meg akarta nyerni az Everton elleni meccset, ami majdnem össze is jött a 83. percben.

 Kai Havertz jobb oldali beadására a csereként beállt Emile Smith Rowe érkezett a hosszú oldalon, hét méterről félfordulatból lőtt, de balszerencséjére a keresztlécet találta el.

A 88. percben aztán ismét megdörrent az Emirates Stadion, ugyanis az a hír érkezett, hogy Tomas Soucek találatával egy gólra felzárkózott a West Ham United a City ellen. A gólt ugyan kezezést miatt visszafújták, azonban az Arsenal közben végigvitt egy támadást, melynek végén Ødegaard tálalt Havertz elé, a német támadó pedig közelről a hálóba lőtt, így az észak-londoni csapat legalább teljesíteni tudta a kötelezőt, még ha a bajnoki címet nem is tudta megszerezni. 

Kai Havertz győztes gólja nem ért bajnoki címet az Arsenalnak
Fotó: AFP

A hajrában az Arsenal-szurkolók telitorokból éltették csapatukat, ugyanígy tettek a Manchester City-drukkerek is, akik történelmi győzelemnek lehettek szemtanúi az Etihad Stadionban. A Manchester City ugyanis sorozatban negyedszer végzett az élen a Premier League-ben, Pep Guardiola együttese ezzel történelmet írt, ugyanis a bajnokság történetében még soha egy csapat sem tudott egymás után négyszer diadalmaskodni. 

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30