Elárverezik a Titanic egyik ereklyéjét

Vágólapra másolva!
Elárverezik a Titanic elsüllyedésekor meghalt iparmágnás zsebóráját. A 14 karátos aranyóra, amely John Jacob Astoré volt, aki állítólag a leggazdagabb utas volt a szerencsétlenül járt hajó fedélzetén, akár 150 000 fontot (68 millió forintot) is érhet.
Vágólapra másolva!

A 14 karátos arany Waltham zsebórát, amelyre a "JJA" feliratot vésték, akkor találták meg, amikor Astor holttestét hét nappal az 1912-es New York-i első útja során jéghegynek ütköző hajó elsüllyedése után kiemelték az Atlanti-óceánból.

A Titanic-szal elsüllyedt John Jacob Astor gazdag iparmágnás holtteste mellől előkerült arany zsebóra várhatóan akár 150 000 fontot (68 millió forintot) is érhet az árverésen.

Astor, aki állítólag a leggazdagabb ember volt a hajón a várandós feleségét, Madeleine-t biztonságban kísérte a mentőcsónakba. Utoljára cigarettázni látták, és egy utastársával beszélgetett.

Elárverezik a Titanic elsüllyedésekor meghalt iparmágnás zsebóráját.
Elárverezik a Titanic elsüllyedésekor meghalt iparmágnás zsebóráját.
Fotó: Henry Aldridge & Son/Alamy

Az óra értéke 150 000 fontot (68 millió forintot) is érhet, amikor szombaton a Wiltshire állambeli Devizesben, a Henry Aldridge & Son aukciósházban árverésre bocsátják.

Astor jól ismert, mint az RMS Titanic leggazdagabb utasa. Úgy vélték, hogy a világ leggazdagabb emberei közé tartozott abban az időben, nagyjából 87 millió dolláros nettó vagyonával - ami ma több milliárd dollárnak felel meg 

- mondta Andrew Aldridge árverező.

1912. április 14-én 23 óra 40 perckor a Titanic jéghegynek ütközött, és elkezdett süllyedni. Astor eleinte nem hitte, hogy a hajó komoly veszélyben van, de később nyilvánvalóvá vált, hogy süllyed, és a kapitány éjfél után megkezdte a hajó evakuálását, ezért segítette feleségét a 4-es mentőcsónakba. Astor felesége túlélte.

Astor John Jacob Astor német-amerikai szőrmekereskedő és Sarah Cox Todd dédunokája volt, akinek vagyona a családot az Egyesült Államok egyik leggazdagabbjává tette. Üzletember, ingatlanfejlesztő, befektető és író volt, akit a kabátja címkéjére varrt kezdőbetűk alapján azonosítottak. 

Fia, Vincent igényt tartott a zsebórára, és átadta azt apja ügyvezető titkárának fiának, William Dobbynnak.

Magát az órát teljesen restaurálták, miután visszakerült Astor családjához, és a fia viselte. Az óra a Titanic történetének egyedülálló része és a világ leghíresebb hajójával kapcsolatos történet egyik legfontosabb fennmaradt ereklyéje - írta a Guardian.

1912. április 15-én hajnali kettő óra húsz perckor az akkori világ legnagyobb és leghíresebb óceánjárója, az RMS Titanic, két és fél órával azt követően, hogy egy jégheggyel ütközött, hullámsírba merült. A luxusgőzös fedélzetén tartózkodó 2207 személy közül mindössze 705-en élték túl a katasztrófát. Az áldozatok többsége a nulla fok alatti jéghideg vízben vészes kihűlés miatt vesztette életét, de több százan a kettétört hajótestben rekedve a roncsokkal együtt süllyedtek a közel négy kilométeres mélységbe. 

 

Titanic kultusz az árveréseken

A Titanic egyik étlapját és egyik fiatal utasának egészségügyi bizonyítványát összesen 34 ezer fontért (mintegy 5 és fél millió forintért) árverezték el a londoni Sotheby´s aukciós házban. A ritkaságokat Sarah Rothnak, az 1912. április 14-i hajószerencsétlenség túlélőjének ükunokája bocsátotta eladásra.

Árverésre bocsátották 2019-ben a Titanic egyik túlélőjének sétabotját is. Valószínűleg az életet jelentette Ella White és 25 másik ember számára az asszony elemmel világító sétapálcája, melynek segítségével a nő fényjelzéseket adott az óceán közepén, megmentve ezzel magát és társait, a Titanic katasztrófájának éjszakáján.

Sikeres volt a Christie's aukciós ház által 2006-ban rendezett árverés is, amelyen az 1912-ben elsüllyedt legendás Titanic luxushajóról származó tárgyak kerültek kalapács alá. A 72 000 dollárért (14 millió forintért) elkelt első csomagban szerepelt egy bronzból készült zászló a Titanicot megépítő és üzemeltető White Star Line hajótársaság emblémájával, illetve a mentőcsónakok szintén bronzból készült, tányér alakú, S.S. Titanic feliratai.

Márciusban beszámoltunk arról is, hogy rengeteg pénzt fizettek azért a díszletként használt ajtóért, mely az 1997-es Titanic című film végén kapott nagy jelentőséget: ez volt az a fadarab, mely a cselekmény szerint megmenti a már elsüllyedt luxushajón utazó Rose karakterét. 718.750 dollárt, azaz nagyjából 262 millió forintot fizettek egy nemrég lezajlott árverésen ezért a kellékért.