Letartóztatták a bálnákat és delfineket zaklató férfit

hosszúszárnyú bálna, púpos bálna
A hosszúszárnyú bálnák a csodával határos regenerálódást mutattak
Vágólapra másolva!
Lebukott a magát Delfin Dave-nek nevező férfi, miután levideózta, ahogy intim közelségbe került egy csapat fiatal delfinnel és hosszúszárnyú bálnával - írja a Daily Star. 
Vágólapra másolva!

A Hawaii Földtani és Természeti Erőforrások Minisztériumának (DLNR) közleménye szerint többen is jelezték feléjük, hogy

egy férfi egy púpos bálnát üldözött a sziget közelében.

A rendőrség birtokába jutott videófelvételen pedig az látható, hogy egy férfi megérintve annak uszonyát szinte intim közelségbe került egy bálnával a Kealakekua nemzeti parkban. Megdöbbentő módon a videóbizonyítékok többségét maga a gyanúsított szolgáltatta.

Azóta a férfit már beazonosították: a magát a közösségi médiumok felületén Delfin Dave-nek nevező illető valójában a 65 éves David Jiménez. A rendőröknek sikerült egy közös úszkáláson rajtakapnia a fekete búváröltözéket viselő férfit, amit videóra is vettek. A férfit a vízi állatok zaklatásának vádjával letartóztatták.

Amikor a DLNR tisztjei kikérdezték az esetről, Jiménez azt mondta nekik, hogy nem szándékozik felhagyni ezzel a szokásával,

- közölte a hivatal.

A hosszúszárnyú bálnák Forrás: UWPhotog/iStock

A vád szerint a férfi kettőt is megsértett a hawaii közigazgatási szabályok közül: egyrészt cselekedete egyike volt azoknak, amelyeket a veszélyeztetett bálnafajokkal kapcsolatban szigorúan tiltanak, másrészt pedig megzavarta az állami park vadvilágát.

Jiménez várhatóan májusban fog válaszolni a vádakra a konai kerületi bíróságon.

Bár a púpos bálnák jelenleg nem számítanak veszélyeztetett fajnak, a Nemzeti Tengeri Menedékhelyekről szóló törvény értelmében mégis védelem alatt állnak. Hawaii állam más törvényei a veszélyeztetett, fenyegetett és őshonos tengeri élőlényeket, például egyéb bálnákat, fókákat és számos különböző delfinfajt védik.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal azt tanácsolja a bálnalesek megfigyelőinek, hogy mindig tartsanak biztonságos távolságot a bálnáktól, és hangsúlyozza, hogy az állatokat soha nem szabad megérinteni.